Ohjelmistoteollisuus ja -yritykset

Ohjelmistoala kuhisee erilaisia palveluita ja tuotteita tarjoavia yrityksiä. Lue lisää ohjelmistoteollisuus ja -yritykset tältää.

Ohjelmistoteollisuus – ala täynnä mahdollisuuksia

Ohjelmistoteollisuus sai 1960-luvulla tulta alleen sen jälkeen, kun tietokoneita alettiin valmistaa massatuotantona. Samalla niiden käyttö yleistyi esimerkiksi yliopistoissa, yrityksissä ja hallinnollisilla aloilla. Kun tietokoneiden ja ohjelmistojen potentiaali huomattiin, oli alalle pyrkijöitä. Yksi edelläkävijöistä on yritysjätti IBM, joka yhtenä ensimmäisistä yrityksistä toi tietokoneen kotien työnurkkauksiin. Tämän jälkeen ala on nähnyt ainoastaan noususuunnan ylöspäin.

Ohjelmistoteollisuus ja -yritykset

Vuosien varrella, teknologian kehittyessä markkinoille on ilmaantunut lukuisia yrityksiä, jotka tuottavat mitä erilaisimpia ohjelmistoja kuluttajille ja yrityskäyttöön. Nykypäivänä on miltei mahdotonta laskea, kuinka monta ohjelmistoyritystä on maailmanlaajuisesti toiminnassa. Tässä artikkelissa esittelemme muutaman tunnetuimmista alan toimijoista sekä kerromme heidän perustajistaan, jotka ovat yrityksen menestyksen myötä päässeet nauttimaan parrasvaloista ja rikkauksista.

Microsoft

Puhuttaessa tietokoneista nousee useimpien mieleen ensimmäisenä ohjelmistojätti Microsoft. Tämä Washingtonista toimiva yritys tuottaa ohjelmistoja, tietokoneita sekä niihin liittyviä palveluita. Yhtiön tunnetuimpiin tuotteisiin kuuluvat laajasti käytetty Windows-käyttöjärjestelmä, etenkin toimistokäytössä suositut Microsoft Office -ohjelmistoryhmään kuuluvat sovellukset ja Internet Explorer -nettiselain. Alkuperältään Bill Gatesin ja Paul Allenin 1970-luvulla aloittama yritys mullisti jokaisen tietokoneenkäyttäjän elämän.

Microsoft on useana vuonna pitänyt paikkansa Forbes Global 2000 -listalla yhtenä maailman suurimpana ohjelmistoyrityksenä – eikä ihme, sillä yhtiön tuotteita käytetään edelleen maailmanlaajuisesti joka päivä. Yrityksen maine on tuonut mammonaa Bill Gatesille, joka on toinen Microsoftin perustajista. Hän on saanut kunnian pitää monena vuonna hallussaan maailman rikkaimman ihmisen kärkipaikkaa, usean kymmenen miljardin dollarin omaisuudellaan. Jos Microsoft tuntuu olevan niin sanotusti nähty, voi tutustua myös toisenlaisiin vaihtoehtoihin.

IBM

Jo artikkelin alussa mainittu IBM on tunnettu tietokoneiden ja ohjelmistojen isänä. Kyseinen, vuonna 1911 perustettu yritys pitää tänä päivänä päämajaansa New Yorkissa, ja sen keksintöihin kuuluvat muun muassa kiintolevy ja SQL-ohjelmistokieli. Yhtiö mullisti tietokonealan jo niin aikaisin kuin vuonna 1964, kun se toi markkinoille ensimmäisen kotikäyttöön soveltuvan tietokoneen nimeltä System/360.

Lukuisista menestyneistä tuotteistaan huolimatta IBM on vuosien saatossa jäänyt lukuisten muiden innovatiivisten ohjelmistoyritysten jalkoihin. Kuten on jo mainittu, nykypäivänä tämä suosittu ala kuhisee lukuisia kunnianhimoisia yrityksiä ja lahjakkaita ohjelmoijia. IBM ei ole pysynyt uusien tulokkaiden, kuten Applen, Amazonin ja Alphabetin kaltaisten suuryritysten mukana, jotka houkuttelevat sijoittajia uusilla tuotteilla ja paremmilla tuloksilla.

Facebook

Jos edellä mainitut Microsoft ja IBM ovat päivittäiseen tietokoneen käyttöön omistautuneita yhtiöitä, on Facebook ollut alusta asti aivan jotain muuta. Ilmestymisensä jälkeen tämä sosiaalisen median yritys mullisti jokaisen internetin käytön. Sosiaalinen media oli uusi tapa olla vuorovaikutuksessa tuttujen ja tuntemattomienkin kanssa. Facebookin suosio houkutteli alalle myöhemmin useita muita samaan genreen kuuluvia yrityksiä.

Elokuvia enemmän tai vähemmän seuranneet ovat varmasti tulleet tutuksi The Social Network -elokuvan myötä Facebookin perustajan, Mark Zuckerbergin elämään. Kyseinen, vuonna 2010 julkaistu, koko perheen elokuva kertaa vaihe vaiheelta Facebookin synnyn ja Zuckerbergin menestyksen tarinan. Facebookin menestyksestä kertoo miehen nykyinen, yli 50 miljardin dollarin omaisuus, jonka oletetaan vain kasvavan sosiaalisen median suosion mukana.

SAP

SAP ei nimenä ole tuttu monelle, mutta yritysmaailmassa tämä kolmen kirjaimen yhdistelmä on yksi tunnetuimmista. Yhtiö tarjoaa ainoastaan yritysohjelmistoja, ja se on erikoistunut toiminnanohjausjärjestelmiin liittyviin tuotteisiin. Artikkelissa aikaisemmin mainitut yritykset ovat yhdysvaltalaisia, mutta SAP on saanut alkunsa Saksassa. Sen perustajat olivat alun perin IBM:n insinöörejä, jotka myöhemmin perustivat oman yrityksensä – ja loppu on historiaa.

Salesforce

Tietokoneille luodut ohjelmistot ovat aina olleet keskeinen osa ohjelmistoteollisuutta. Tänä päivänä suosiotaan kasvattavat yhä enemmän ns. SaaS-ohjelmistot, joidenka nimi muodostuu englanninkielisistä sanoista ”Software as a Service”. Niitä käytetään internetin välityksellä millä tahansa laitteella. Yksi tämän hetken menestyneimmistä alan toimijoista on Salesforce, joka tarjoaa ohjelmistoja eri asiakkuushallintatarpeisiin, kuten markkinointiin ja analysointiin.

TCS

Intia on vuosien varrella noussut otsikoihin sen osaavien IT-alan asiantuntijoiden takia. Maassa on myös lukuisia IT- ja ohjelmistopalveluita tarjoavia yrityksiä, joista TCS on suurin. Tata Consultancy Services -nimellä kulkeva yhtiö pitää päämajaansa Intian Mumbaissa, mutta se työllistää maailmanlaajuisesti yli 320 000 työntekijää. Yritys tarjoaa kattavasti tuotteita, jotka liittyvät ohjelmistoteollisuuden eri aloihin.

Yhteenveto

Tietokone- ja ohjelmistoala kuhisee erilaisia yrityksiä, jotka yrittävät erottautua massasta tuotteillaan ja palveluillaan. Ala on muuttunut radikaalisti vuosikymmenien aikana, ja muutoksia on odotettavissa myös tulevaisuudessa. Tässä tekstissä on mainittu vain muutama eri ohjelmistoyritys, jotka ovat esimerkkejä tietynlaisesta ohjelmistotuotteesta. Teknologia liikkuu kuitenkin koko ajan eteenpäin, ja ala tulee varmasti näkemään uusia innovaatioita pian.

Lue lisää parhaat tekniikka-aiheiset blogit!