Vuoden 2018 paras ohjelmisto

Vuoden 2018 aikana on julkaistu useita hyödyllisiä ohjelmistoja. Lue lisää Vuoden 2018 paras ohjelmisto!

Katsaus vuoden 2018 parhaimpiin ilmaisiin ohjelmistoihin

Tietokoneohjelmistot ovat edellytys monipuoliselle tietotekniikan hyödyntämiselle. Koska ihmisten vaatimukset tietokoneen sisältämistä ohjelmista vaihtelevat kunkin omien tarpeiden ja mieltymysten mukaan, on uutena ostettu tietokone sisällöltään melko tyhjä, jotta sen yksilöllinen räätälöiminen olisi mahdollista. Uudet laitteet sisältävät yleensä valmistajan määrittelemiä perusohjelmistoja, ja usein myös tietokoneen ostopaikasta mukaan tarjotaan ilmaiseksi tai rahaa vastaan tarvittavia ohjelmistoja, kuten esimerkiksi tekstinkäsittely- ja virustentorjuntaohjelmat. Kuitenkin vasta tietokoneen käytön myötä ja uusien tarpeiden ilmetessä nousee esiin todellinen tieto siitä, minkälaisia ohjelmistoja tarvitsee. Tällöin kaivatut ohjelmat voi ostaa kaupasta, mutta tarjolla on myös erinomainen kattaus täysin ilmaiseksi saatavia vaihtoehtoja.Vuoden 2018 paras ohjelmisto

Ilmaisohjelmat ovat nimensä mukaisesti tietokoneohjelmia, jotka niiden valmistaja antaa käyttäjien ladattavaksi ilmaiseksi, yleensä verkon välityksellä. Toisinaan ohjelman tekijä luopuu osasta tekijänoikeuksiaan, jolloin kenellä tahansa on mahdollisuus muokata kyseistä ohjelmistoa. Toisaalta ilmaiseksi saatavat ohjelmat voivat yhtä lailla olla pelkästään alkuperäisen tekijän itsensä muokattavissa, mutta ne ovat kopioitavissa käyttöön ilman korvausta. Tällöin esimerkiksi kukaan ohjelman itselleen ladanneista ei voi jälleenmyydä sitä eteenpäin. Samalla tavalla kuin maksulliset myös ilmaiset ohjelmistot päivittyvät ja uusia julkaistaan kovalla tahdilla. Tässä tekstissä tutustumme muutamaan vuoden 2018 aikana päivitettyyn ohjelmaan, jotka edustavat alansa parhaimmistoa virustentorjuntaohjelmana, nettiselaimena sekä kuvakäsittelyohjelmana.

Virustorjunta: BitDefender Antivirus Free

Tietokonetta käyttäville on olemassa useita ilmaiseksi saatavia virustorjuntaohjelmia, mutta luotettavaan lopputulokseen yltää niistä vain harva. Osa ohjelmista on jopa väärennettyjä, ehdotonta tietoturvaa käyttäjilleen lupaavia ohjelmia, jotka todellisuudessa saattavat siirtää koneelle jopa jonkin haittaohjelman. Vuonna 2018 entistäkin paremman päivityksen saanut BitDefender Antivirus Free -virustorjuntaohjelma on kuitenkin monissa arvosteluissa nostettu parhaimmaksi ilmaiseksi virustorjujaksi. Luotettavuuden ja tehokkuuden lisäksi se on vaivaton ottaa käyttöön ja helppo ylläpitää. Automaattisesti toimiva ohjelma tutkii jatkuvasti tietokoneelle pyrkiviä virusuhkia ja poistaa sinne jo päässeet välittömästi. Bitdefender Antivirus Freessä erikseen käynnistettävä skanneri käy läpi koko tietokoneen sisällön tiedosto tiedostolta.

Verkkoselain: Google Chrome

Verkkoselain on jokaiselle netinkäyttäjälle erittäin tärkeä työkalu ja verkkosivujen selailussa käytännössä välttämättömyys. Vuodesta 2011 lähtien käytetyin selain on ollut Google Chrome. Monipuolisena ohjelmistona Chrome sisältää muiden muassa Flash Playerin ja PDF-tiedostojen katselimen, joiden avulla verkossa liikkuessa erilaiset tiedostotyypit avautuvat moitteettomasti. Vastikään, syyskuussa 2018, uudistunut Chrome-verkkoselain päivitettiin vastaamaan muuta Googlen Material Design -suuntausta, eli se on ulkoisesti yhtenevä Googlen muun sisällön kanssa. Tietokoneen työpöydällä uusittu ulkoasu näkyy pyöreämpinä muotoina ja valkoisempana värityksenä. Mobiililaitteissa suurin muutos on navigaationäppäinten siirtyminen näytön alareunaan. Selain tukee Windows 10:n ilmoituksia ja eleohjauksia kosketuslevyllä, joiden lisäksi se toimii aiempaa paremmin automaattisten tietojen täyttämisessä.

Kuvankäsittely: GIMP

Kuvankäsittelyohjelmia päivitetään ja uudistetaan selvästi hitaampaa tahtia kuin muita ohjelmia. GIMP on kuitenkin tästä sikäli poikkeus, että se on vapaan lähdekoodin ohjelmisto, johon kuka tahansa voi halutessaan tehdä muutoksia. Virallisia uudistuksia nähtiin vuonna 2018, jolloin sekä GIMP:in ulkoasu että käyttömahdollisuudet kokivat muutoksia. Laadultaan GIMP on täysin tunnettuun ja maksulliseen Photoshopiin verrattava, sillä sen toiminnot ovat yhtä monipuolisia. Parasta kyseisessä ohjelmistossa on moniin muihin ohjelmiin verrattuna sen avoin lähdekoodi, joka on synnyttänyt ohjelmistoa käyttävien keskuuteen toimeliaan yhteisön, joka omalla toiminnallaan pyrkii jatkuvasti muokkaamaan ohjelmistoa entistäkin paremmaksi ja kilpailukykyisemmäksi maksullisten kuvankäsittelyohjelmien rinnalle.

Yhteenveto

Vuoden 2018 aikana tietokoneohjelmistojen saralla on tapahtunut paljon, kuten monena vuotena aiemminkin. Uusien ohjelmien julkaisujen myötä myös moni jo aikaa nähnyt tuotos on saanut päivityksiä ja kehittynyt entistäkin paremmin käyttäjiään palvelevaksi. Ilmaiset ohjelmat ovat oma kategoriansa, sillä niitä kuka tahansa voi ladata omaan käyttöönsä. Tässä artikkelissa esittelimme kolme vuoden aikana päivitettyä ohjelmistoa virustorjunnan, kuvankäsittelyn ja verkkoselaamisen aihepiireistä. Kukin niistä edustaa oman alansa parhaimmistoa, joiden käyttäjät ovat kerta toisensa jälkeen päivittäneet käyttämänsä ohjelman aina uusimpaan versioon. Näin on saatu aikaan ohjelmistokehittelyn kilpailua kirittävä tilanne, jonka suurimpia voittajia ovat tyytyväiset käyttäjät.

Lue lisää tietoa tieteokoneohjelmistoista!